Persbericht 29 november 1998

Zondagmiddag-concert van Toonkunstkoor Leiden e.o.

Toonkunstkoor Leiden e.o. zal op zondag 29 november een middagconcert verzorgen in de Hartebrugkerk in het hartje van Leiden. Uitgevoerd wordt de Caecilia-mis van Gounod en daarnaast enkele schitterende kleine werken van Poulenc, Stanford, Britten en Vaughan Williams. Het Toortkunstkoor staat onder leiding van Hans van der Toorn, en wordt begeleid op het orgel door Petra Veenswijk. Solisten zijn Els van Onselen (sopraan), Adriaan Wouters (tenor) en Arjan Liesker (bas).

Het eerste deel van het concert wordt gevuld met de Messe Solennelle van Gounod. Charles Gounod (1818-1893) legde zich in zijn carrière sterk toe op het componeren van kerkelijke muziek. Hij componeerde niet minder dan vijftien missen, twee requiems, en diverse oratoria en kleinere liturgische werken. Daarmee had hij aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de vocale kerkmuziek in Frankrijk. Hij componeerde de Caeciliamis in de periode dat hij zijn eerste opera”s en symfonieën schreef. De zweem van opera en symfonie die de mis heeft meegekregen, leidde tot groot enthousiasme en bewondering bij de premiëre op 22 november 1855, de naamdag van de heilige Caecilia.

Verder staan op het programma werken van een aantal muzikale grootmeesters. Charles Stanford (1852-1924) is lange tijd beschouwd als de belangrijkste Engelse componist. In zijn brede oeuvre schreef hij een groot aantal koorwerken, waarvan de prachtige Three Motets en Magnificat and Nunc dimittis worden uitgevoerd.

Francis Poulenc (1899-1963), Fransman, heeft een levendige en anti-romantische stijl van componeren. Dit is duidelijk terug te vinden in de Litanies à la Vierge noire, een spannende compositie voor drie vrouwenstemmen.

De muziek van Ralph Vaughan Williams (1872-1958) is in feite neo-romantisch te noemen. The blessed son of God is een koraal van deze muzikale duizendpoot, waarmee de luisteraar prima de advent kan inluiden.

Benjamin Britten (1913- 1976) , Brits componist, heeft een groot oeuvre nagelaten, varierend van grootse opera”s tot bewerkingen van Engelse volksliederen. Het Te Deum is een pittig, eigentijds juweeltje.